Connect with us

KÜTAHYA UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI YILLIK GENEL KURUL TOPLANTISINDA

11-16 Haziran 2018 tarihleri arasında Polonya’nın Kraków ve Katowice şehirlerinde düzenlenen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Yıllık Genel Kurul Toplantısı’na Kütahya Ağ Koordinatörleri olan Zafer Kalkınma Ajansı Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi Başkanı İskender Cem Leblebici ve Uzman Hacer Eriş katılım sağladı.

Yıllık genel kurul toplantılarında ağa ve üye şehirlere ilişkin kararlar alınarak orta ve uzun vadeli yol haritaları çiziliyor. Toplantı kapsamında 11-15 Haziran 2018 tarihleri arasında belediye başkanları ve koordinatörler için ayrı programlar hazırlandı, 16 Haziran tarihinde ise konferans düzenlendi. 11 Haziran tarihinde ağa 31 Ekim 2017 tarihinde katılan yeni şehirler için bir program hazırlandı. Programın ilk kısmında ağa yeni katılan tüm şehirlerle tanışma gerçekleştirildi ve UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Sekretaryası tarafından bilgilendirme yapıldı. 12-15 Haziran tarihlerinde ise her alan kendi toplantısını gerçekleştirmiş ve bir dizi çalıştay düzenlendi.

Bu toplantı neticesinde Kütahya’nın yer aldığı zanaat ve halk sanatları alanının koordinatörü olarak Güney Kore’nin Icheon şehri, koordinatör yardımcısı olarak ise ABD’nin Paducah şehri seçildi. Ayrıca Kütahya’nın ağda etkinliğinin artması ve uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi kapsamında önemli gelişmeler yaşandı.

Brezilya’nın Joao Pessoa şehri ortaklık iyi niyet protokolünü Belediye Başkanına iletilmek üzere tarafımıza teslim etti. İran, Azerbaycan ve Türkiye arasında ortak proje havuzu oluşturmak için çalışmalar başlatıldı. Türkiye’deki 4, İran’daki 2 ve Azerbaycan’daki 1 şehir arasında alanlar arası projeler gerçekleştirmek için fikir birliği sağlandı. İran’ın İsfahan ve Rasht şehirleri tarafından, kendilerine ait olan ve Kütahya’dan getirilen el sanatı eserlerinin karşılıklı pazarlarda satışının yapılması için istekte bulunuldu. Suudi Arabistan’ın Al Ahsa şehri, iş birliği geliştirmek ve şehrimizi ziyaret etmek için talepte bulundu. Kütahyalı sanatçılar ile ağda yer alan diğer illerin sanatçıları arasında gerçekleştirilmesi düşünülen değişim programı için birçok şehir gönüllü olmuş, özellikle San Cristobal (Meksika), İsfahan (İran) ve Paducah (ABD) şehirleri büyük ilgi gösterdi. San Cristobal (Meksika) şehrinin hazırladığı, alanımızdaki tüm şehirlerin, sanatçıların ve satış merkezlerinin bilgilerinin yer aldığı internet sitesine Zafer Kalkınma Ajansı tarafından da içerik paylaşımı hazırlanması istendi. Bu doğrultuda ilgilenen sanatçılardan bilgi talep edilecektir. İlgili portal üzerinden ürün satışı da yapılıyor. Kütahya, hem UNESCO’nun hem de Alan Koordinatörü Fabriano’nun (İtalya) hazırladığı resmi kitaplarda yer almış, alan kitabının ise telif hakları tarafımıza verildi. Bu kapsamda UNESCO Zanaat ve Halk Sanatları kitabı kendi kapak sayfamızla, kendi dilimizle çoğaltıp kullanabileceğimiz bir kaynak hâline geldi. Edebiyat şehri olan Manchester (İngiltere) ile çini eserlerinin hikâyelerinin İngilizce kitap hâline getirilmesine yönelik görüşme gerçekleştirildi.

Continue Reading

Öne çıkanlar